Radio koji se čita
Image default
Društvo

Poskupeo burek u Nišu: Cena skočila na 240 dinara

Poskupeo burek u Nišu, što je izazvalo reakcije kako među građanima, tako i među pekarima. Umesto dosadašnjih 175 do 200 dinara za četvrtinu bureka, sada je potrebno izdvojiti 230 ili 240 dinara. Na kilogramu, cene se kreću od 920 do 960 dinara za celu tepsiju.

Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niša, izjavljuje da je poskupljenje bureka realno i očekivano. „Rast cena sirovina, povećanje cene struje i veći iznosi minimalnih zarada doveli su do neizbežnog povećanja cena proizvoda poznatih kao masno pekarsko pecivo,“ objašnjava Vukadinović.

Glavni razlozi za poskupljenje

Pekari se suočavaju sa nizom finansijskih izazova koji su direktno uticali na povećanje cena:

  1. Porast cena sirovina – Ulje, brašno i drugi osnovni sastojci postali su znatno skuplji u prethodnim mesecima. To posebno pogađa pekare koje koriste velike količine sirovina.
  2. Povećani troškovi energije – Cena električne energije, ključne za pekarsku industriju, porasla je, dodatno otežavajući poslovanje pekara.
  3. Minimalne zarade – Povećanje minimalnih plata povećalo je ukupne troškove rada, što se odrazilo na krajnju cenu proizvoda.

Reakcije potrošača

Građani Niša su podeljeni po pitanju ovog poskupljenja. Mnogi smatraju da su cene previsoke za standard prosečnog potrošača, dok drugi razumeju situaciju u kojoj se nalaze pekare. „Teško je, ali razumem da pekare ne mogu poslovati s gubitkom,“ kaže jedna sugrađanka.

Međutim, postoji zabrinutost da će ovo poskupljenje uticati na smanjenje prodaje. Mnogi kupci razmišljaju o alternativama, dok pojedini pekari razmatraju uvođenje manjih porcija kako bi zadovoljili različite potrebe potrošača.

Uticaj na budućnost pekarskog sektora

Poskupljenje bureka u Nišu može biti samo deo šireg trenda povećanja cena pekarskih proizvoda u Srbiji. Ukoliko se cene sirovina i energije nastave povećavati, očekuju se dalji skokovi cena. Pekari istovremeno apeluju na podršku države kako bi se održala konkurentnost i stabilnost sektora.

Uprkos izazovima, burek ostaje jedan od omiljenih doručaka u Nišu i širom Srbije. Međutim, da li će ga svi građani moći priuštiti u budućnosti, zavisiće od mnogih faktora, uključujući ekonomsku politiku i globalne trendove cena hrane.

 

Povezani tekstovi

Nova godina u Nišu: Humanost, koncerti i studentski protest

radionis@admin

Toplana usvojila višu cenu grejanja – Poskupljenje od 5,73%

radionis@admin

Dečaci povređeni petardama stabilno, slede dalji zahvati

radionis@admin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) Sajt naše kompanije koristi kolačiće i slične tehnologije da bi se obezbedio pravilan rad web stranica, u cilju boljeg korisničkog iskustva, personalizacije sadržaja, pružanja funkcionalnosti društvenih medija kao i analiziranja saobraćaja. Prihvati Pročitaj više

Politika privatnosti i kolačići