Radio koji se čita
Image default
Društvo

Niški pekari najavili: Narodni hleb poskupljuje na 65 dinara

Niški pekari najavili su da će cena narodnog hleba porasti na 62 do 65 dinara po vekni. Razlog za ovaj skok su povećane cene žita i brašna, koje su posledica izvoza i geopolitičkih faktora. Prema najavama, nova cena bi trebalo da stupi na snagu početkom marta, nakon pregovora sa Vladom.

Zašto hleb poskupljuje?
Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niš, ističe da je cena žita porasla sa 19 na 26 dinara, što pekarima donosi gubitke. Trenutna cena narodnog hleba iznosi 59 dinara, ali zbog povećanja troškova proizvodnje, neophodno je prilagoditi cenu. Iako će hleb biti skuplji, pekari naglašavaju da će i dalje ostati najpristupačniji na tržištu.

Geopolitički faktori utiču na cenu pšenice
Niški pekari kažu da pored ekonomskih, sve veći uticaj na cenu pšenice imaju geopolitički faktori. Ovo može dovesti do daljih fluktuacija cena hleba tokom godine. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, do kraja 2023. godine cena hleba mogla bi porasti za čak 20%. Sve će zavisiti od roda i globalne situacije na tržištu žita.

Kako poskupljenje utiče na potrošače?
Iako će poskupljenje od 4 do 6 dinara po vekni hleba biti primetno, pekari ističu da će hleb i dalje biti najjeftiniji na tržištu. Ovo je važno za domaćinstva sa nižim prihodima, koje se oslanjaju na ovaj osnovni proizvod. Vlada i pekari nastavljaju pregovore kako bi pronašli rešenje koje će zadovoljiti sve strane.

 

Povezani tekstovi

Raspored Bogosluženja za Božićne Praznike u Nišu

radionis@admin

Turizam u Nišu: Koliko turista je posetilo grad u 2024?

radionis@admin

Marinko Arsić Ivkov osvojio NIN-ovu nagradu

radionis@admin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) Sajt naše kompanije koristi kolačiće i slične tehnologije da bi se obezbedio pravilan rad web stranica, u cilju boljeg korisničkog iskustva, personalizacije sadržaja, pružanja funkcionalnosti društvenih medija kao i analiziranja saobraćaja. Prihvati Pročitaj više

Politika privatnosti i kolačići